Evektor ev 97

Utbildning till UL-certifikat

Det finns idag 3 nivåer av flygcertifikat för privatpiloter i Sverige.

  1. PPL Private Pilot Licence, internationellt certifikat
  2. LAPL Light Aircraft Pilot Licence, nationellt certifikat, får flyga plan med vikt upp till 2000kg.
  3. UL-B Ultralättcertifikat för roderstyrda flygplan, nationellt certifikat, får flyga plan med vikt upp till 600 kg.

På Kronobergsheds motorflygklubb utbildar vi piloter för UL certifikat.


Varför ett UL certifikat?

Ett UL certifikat är en utmärkt början på din flygar karriär. Din investering i ditt certifikat är rimlig för de flesta i både tid och pengar. Det kostar normalt mindre än hälften av vad det kostar att ta ett PPL. Du lär dig att flyga relativt små flygmaskiner med bra prestanda som är roliga att flyga. Skulle du sedan vilja gå vidare med ditt flygande och flyga större maskiner kan du konvertera till högre nivåer av certifikat och får reducerad utbildningstid.


Teoriutbildning UL certifikat

Det finns mycket att lära för att man skall kunna flyga säkert.. Teorikurserna omfattar:

  1. Luftfartsrätt
  2. Människans prestationsförmåga
  3. Meteorologi
  4. Kommunikation
  5. Navigering
  6. Flygningens grundprinciper
  7. Operativa förfaranden
  8. Genomförande och planering av flygningar
  9. Allmän luftfartygskunskap

Vi använder oss av en webbutbildning som heter flygcert.com. Vi kör en lärarledd genomgång inför varje nytt kapitel och ett uppföljningspass efter varje kapitel. Proven skriver du efter varje kapitel i verktyget som flygcert.com erbjuder. Räkna med att du måste lägga en del tid på inlärning och självstudier, men det är allmännyttiga kunskaper! Teoriutbildningen kostar idag 4000 kr per elev.


Det roliga, praktisk flygträning

Praktisk utbildning Flygning startar så snart vädret tillåter. Ni bestämmer själva tiderna i överenskommelse med flygläraren. Det finns lite formalia som ska vara på plats innan man är behörig att flyga själv.

  1. Elevtillstånd, man söker på speciell blankett på Transportstyrelsens hemsida
  2. Flygläkarundersökning utförs av en behörig flygläkare

Elevtillståndet skickas till Transportstyrelsen och flygläkaren registrerar ditt “medical” direkt hos TS. Transportstyrelsen beställer sedan ett utdrag ur polisens belastningsregister. Elevtillståndet gäller två år från månaden för läkarundersökningen. Det kan vara idé att ansöka om elevtillståndet redan i början av utbildningen om ni känner osäkerhet på att få tillstånd av medicinska skäl eller att lagens långa arm tycker annat.


Flygutbildningen omfattar minst 25 timmar, varav 5 timmar är ensamflygning. I praktiken skall du räkna med att det åtgår några fler timmar. Större delen av tiden flyger du tillsammans med UL-flyginstruktör och lär dig tekniken steg för steg. Mycket tid kommer att tillbringas med att träna start och landning, eftersom det tillhör de svåraste momenten. Du kommer också att lära dig hitta i lufthavet, där finns ju inga skyltar! När du framgångsrikt lärt dig flyga på säkert sätt kommer du att få flyga ensam. Den första ensamflygningen (EK) är något man alltid minns. Du måste ha ett elevtillstånd innan du får gör din första EK. Resten av utbildningen sker omväxlande som ensamflygning och flygning med lärare.


När du har avverkat hela kursprogrammet kommer du att examensflyga och din flygning granskas noga. För att få göra din uppflygning måste du ha klarat teorikursen. Om du blir godkänd kan du ansöka om ditt flygcertifikat för UL-flyg. Utbildningstiden för ULflyg är kort i jämförelse med vanligt motorflyg. Därför ska du träna ensam i 10 timmar efter det du fått ditt UL-certifikat, innan du får ta med passagerare upp i luften. Vad kostar det? Det går inte att fastlägga ett bestämt pris för det är högst individuellt hur mycket man måste öva och flyga. Att man måste öva litet mer på vissa moment under utbildningen betyder inte att man blir en sämre flygare när man är klar.
Flygning innehåller rörelse i tre dimensioner och många olika moment. Alla tar inte till sig alla moment lika fort, men när man väl har lärt sig, sitter kunskapen där. I utbildningskostnaden får man inräkna inköp av teoripaket, hjälpmedel, läkarundersökning, myndighetsavgifter samt flyglektioner. Som en sorts tumregel kan man säga att totalkostnaden för ett ultralätt flygcertifikat är omkring 40 000 - 50 000 kronor.